Me mennään bussilla!

Me mennään bussilla!

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

On kuin kesämökillä asuis, mutta kotitöitä riittää silti

Siitä nyt ei pääse mihinkään, että viiden (pienen) lapsen taloudessa riittää vanhemmille äidille aina jotain tekemistä, mutta enemmän tämä tuntuu kesämökillä puuhastelulta kuin jokapäiväisiltä arkirutiineilta, niin hyvässä kuin pahassakin. Tässä pientä listaa:

1) Vettä käytetään harkiten, koska se tulee säiliöistä. Likavesi pitää myös tyhjentää tankeista pois, ja koska vesipisteitä ja likakaivoja ei ole ihan aina lähettyvillä, vedenkulutusta tulee seurattua aika tarkkaan. Tiskatessa tulee käytettyä vähemmän vettä (ja enemmän tiskiainetta, iiks!), eikä enää tulisi mieleenkään huuhdella astioita juoksevan hanan alla.

 2) Ennen pesin pyykkiä joka päivä, parikin koneellista. Nyt pestään vain tarpeelliset, ja yleensä pidetään pyykkipäivä vain kerran viikossa.

3) Sähkönkulutus on vähentynyt: käytetään vain mitä aurinko kennojen kautta tuottaa. Meillä on katto täynnä kennoja, 1000w yhteensä, mutta silti se ylläpitää vain valot, tuulettimet, jääkaapin ja televisiot. Jos sataa useampana päivänä, ei katsota telkkaria. Sori lapset ja isi! Luetaanko kirjoja?

4) Koska sähköntuotanto on rajallista, meillä yleensä lakaistaan lattiat, ja imuroidaan vain kerran viikossa (sitä varten käynnistetään generaattori). Jos siivoamiseen ennen meni neljän makuuhuoneen talossa tunti (tai kaksi), nyt koko huusholli on siivottu puolessa tunnissa.

5) Koska meillä on vain sähköuuni joka vaatii generaattorin toimiakseen, meillä tuskin laitetaan uuniruokia. Lähes kaikki ruuanlaitto hoituu pienellä kaasuhellalla, joten pidetäänpä ruokalista yksinkertaisena! Yhden kattilan ihmeet kuten keitot ja wokkiruuat ovat äidin suosikkeja, isi keittää riisin ja curryn erikseen.

6) Pieneen tilaan mahtuu vähemmän tavaraa (lue: leluja), joten ainakin periaatteessa siivottavaa pitäisi olla vähemmän. Tavarat pitää laittaa paikoilleen ennen kuin lähdetään ajamaan, joten monen päivän lelu- tai tiskikasoja ei juuri ehdi kertyä.

7) Pihatöitä ei ole kun ei ole pihaakaan. Ja tästäkös ruohonleikkuuta inhoava isi on onnellinen!

8) Auton ja kodin kunnostus menee yhdessä paketissa. Silti tarvitaan tikapuita ja työkaluja, mutta ne mahtuvat onneksi "isin autotalliin" (kuten lapset sitä kutsuvat) bussin takaosaan.


Samojen pöytien ääressä piirretään ja kirjoitetaan...

...leikitään...

...ja syödään.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Haastan itseäni tässä tavarapaljoudessa aika ajoin raivaamaan ja miettimään kulutusta. Nyt tämä kirjoitus haastoi minut. Kiitos!

    VastaaPoista