Me mennään bussilla!

Me mennään bussilla!

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Moottorite on kuuma - mennään puskaan

"Let's go bush", sanovat aussit kun haluavat karistaa hetkeksi kaupungin pölyt jaloistaan, palata juurilleen, ja olla yhtä luonnon kanssa. Vähän niin kuin suomalaiset menevät metsään. Mutta niissä sanoissa se ero juuri onkin. Täällä löytyy kunnon metsää vain muutamista vehreimmistä paikoista, ja komeita ne puut siellä sitten onkin. Mutta enimmäkseen Australian kasvillisuus on pientä puskaa vaan.

Monelle aussille puskaan menoon liittyy olennaisesti teltat (swags) ja leirinuotiot, kylmälaukku (joka on kuulemma australialainen keksintö) ja "bush bashing" eli maastoautoilu. Vähän niin kuin Suomessa kesämökkeily aikoinaan. Me ollaan miehen kanssa kierretty Australian puskaa erilaisissa asetelmissa. Ihan ensin, kymmenen vuotta sitten, meillä oli ikivanha maastoauto, johon ei löytynyt uutta starttimoottoria pitkään aikaan, joten joka kerta jouduttiin työntämään kone liikkeelle, jos ei mäkistarttiin ollut mahdollisuutta.  Siihen aikaan meillä oli vain hyttysverkko auton lavalla kotina ja petinä, ja koira sai tyytyä nukkumaan maassa.

Seuraavaksi ostettiin (taas vanha) pakettiauto, että saatais muka enemmän yksityisyyttä, mutta keski-Australian 40 asteen lämpötiloissa jouduimme silti usein nukkumaan ulkona. Sadetta se tietysti piti hyttysverkkoa paremmin, ja antoi koiralle ja uudelle perheenjäsenelle (papukaijalle) mukavammat matkustusolosuhteet.

Kun perhe kasvoi lisää, tällä kertaa ihan oikealla vauvalla, ostettiin vanha - tietysti - asuntovaunu. Tehtiin pikaremontti sisälle, kunnostettiin ajokuntoon, ja vedettiin sitä pakettiauton perässä. Vaunuvauva ei paremmasta tiennyt, eikä muuta toivonut, joten siinä asuttiin ensimmäinen perhevuosi ennen kuin toinen ilmoitti tulostaan. Siinä vaiheessa äiti antoi periksi yhteiskunnan odotuksille, ja muutettiin taloon. Asuttiin toisen, kolmannen, neljännen ja viidennenkin lapsen syntymät ihan oikeissa taloissa, lähiöissä ja syrjemmällä, oikein saaressakin, mutta silti kaivattiin elämää tien päällä. Joskus mentiin isin työkuorma-autolla kaikki puskaan, siskonpeti autonlavalla, mutta sekään riittänyt.

Ja lopulta löytyi bussi, mihin me kaikki, koira (ja vielä kuudeskin vauva) mahdutaan! "Moottoritie on kuuma", ja niinpä me suunnataan suolaisista aalloista ja hiekkarannoilta  pitkästä aikaa puskaan!

Vaikket Pelle Miljoonasta muuten tykkäiskään, kuuntele sanoitusta. Ihan huippu!

https://www.google.com.au/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=yo__VOjLEOe0mAW23IDYCA&url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D_gjixCG9bgo&ved=0CCAQyCkwAA&usg=AFQjCNGgVHF32g1R75moJxqxfn1-mhNDkg&sig2=ioUB3wb5t7h-nL5QJ3C0xQ

Rakastetaan, rakastetaan rannikkoa, mutta seuraavaksi suunnataan puskaan.

2 kommenttia: